sobota, 17 maja 2014

KRUCHA TARTA Z RABARBAREM


SKŁADNIKI:

*Ciasto
180 g mąki
30 g cukru pudru
150 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka wody (opcjonalnie)
*Farsz
4-5 łodyg rabarbaru
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki cukru
2 białka + 2 łyżki cukru
szczypta mielonego kardamonu


Jak zrobić ?

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder i skrapiamy łyżką wody (opcjonalnie). Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kwałki. Zasypujemy cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Kawałek ciasta odcinamy na kruszonkę i wkładamy do zamrażalnika, a pozostałą częścią wykładamy formę. Sok z rabarbaru odsączamy (można rozcieńczyć z kompotem).  Pokrojone kawałki przesmażamy ze szczyptą mielonego kardamonu. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
3. Podsmażony rabarbar przekładamy na surowe ciasto, dodajemy ubitą pianę z białek i cukru. Na końcu ścieramy na tarce pozostały kawałek surowego ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 20 minut. Jeżeli wierzch ciasta za bardzo się przypieka, po 10 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy na 180,  Podajemy na ciepło ze świeżymi listkami melisy lub mięty.



SMACZNEGO I MIŁEJ ZABAWY!
Pozdrawiam, Patka








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz