czwartek, 20 lutego 2014

FAWORKI

Caly przyszly tydzien bede za granica, a za tydzien tlusty czwartek, wiec...
Robimy faworki :)

Co bedzie Ci potrzebne: 
- 2 szklanki maki
- cukier puder
- l lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka alkoholu 
- 100 gram smietany
- 2 kostki smalcu
- 2 zoltka z jajek

Jak zrobic: 
1. * Do duzej miski wysyp make
* Dosyp proszku do pieczenia
* Oddziel zoltka od bialek ( dodaj same zoltka)
* Wlej lyzke alkoholu (np; rum)
* Dolej smietany


2. * Wymieszaj skladniki. Gdy masa nabierze sztywnej konsystencji wyloz ja na blat. 
* Uformuj z ciasta podluzny krztalt i przekroj na pol


3. Rozwalkuj ciasto az do uzyskania cienkiego "nalesnika" 


4. Pokroj ciasto na niewielki prostokatne kawalki. Na srodku kazdego z kawalkow zrob naciecie


4. Rozgrzej smalec na glebokiej patelni.


5. Jeden koniec prostokacika wloz w naciecie i delikatnie pociagnij ( uwazaj-ciasto jest bardzo deilkatne)


6. Wloz faworki na rozgrzanej patelni ze smalcem i smaz na glebokim tluszczu dslownie kilkanasie sekund (uwazaj-ciasto bardzo latwo spalic)


7. Usmarzone faworki wykladaj na talerz z recznikiem papierowym aby z faworkow zciekl tluszcz


8. Posyp faworki cukrem pudrem


____________________________________________________________________________













10 komentarzy:

  1. Zostałaś nominowana przeze mnie do LBA więcej informacji na moim blogu :)
    http://mymemoriesofsummer.blogspot.com/
    + świetna notka, tak jak i blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog! Już dodaję do zakładek! A faworki wyglądają pyyysznie! ;)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny blog! Muszę zrobić kiedyś takie faworki ♥ co powiesz na wzajemną obserwację? Daj znać u mnie ;)
    paulaaa-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to [cenuzra ; ) ] niezdrowe, ale takie PYSZNE.
    Super przepis ; )

    ¦ olusiek-blog.blogspot.com

    Obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. zjadłabym, dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faworki *-*
    narobiłaś mi smaka za karę dodaje do obserwowanych :3
    http://3nomoo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Na smalcu? nawet nie wiedziałem, wczoraj robiłem ciasto ale nie wyszło :D Świetny blog a faworki na smalcu na pewno wypróbuję w tłusty czwartek;)
    zapraszam do siebie http://chmielublog.blogspot.com będzie mi miło zobaczyć nowy komentarz lub obserwację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tamtym roku robilam na oleju, ale nie wyszlo. W tym roku skorzystalam z przepisu babci i wyszlo smakowicie ;)

      Usuń
    2. ja zawsze piekę na oleju i wchodzi, ale pewnie lepszy aromat od smalcu :)
      http://eatmemargaret.blogspot.com/ -------> zapraszam na Tłusty Czwartek :)
      http://midnightmargaret.blogspot.com/

      Usuń
  8. Uwielbiam faworki <3 Jak byłam mała to z mamą je robiłam :3
    http://choocolatelove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń